HU EN

Soha ennyien nem voltak még a borünnepen

Az Egri Bikavér Ünnep ismét bebizonyította, hogy már sokkal több egy egyszerű borgasztronómiai fesztiválnál: a rendezvény az egri bor és az egész város ünnepe is. Idén több napon is teljesen megtelt az Érsekkert, így újabb látogatócsúcsnak örülhettek a szervezők, a borászok, az éttermek és a megyeszékhely idegenforgalma.

 

Úgy tűnik, ebben az évben minden összeállt ahhoz, hogy az eddigi leglátogatottabb Egri Bikavér Ünnepnek örülhessünk: az időjárás a lehető legelőnyösebb arcát mutatta ahhoz, hogy a bikavéres és csillagos estéken mindenki jól érezze magát az Érsekkertben; a szervezők is kitartóan dolgoztak az előkészületek során, illetve a harmincnál is több borászat és a közel húsz étterem is kitett magáért, a remek nedűk és ételek páratlan borgasztronómiai élményt nyújtottak. A poháreladások és a fogyasztások után becsült számok szerint ebben az évben mintegy 45 ezer ember fordult meg a XIX. Egri Bikavér Ünnep négy napján. Ezek közül is kiemelkedő volt a pénteki és a szombati nap, amikor gyakorlatilag az egész Érsekkertre ki lehetett volna tenni a „megtelt" táblát. De a csütörtök is roppant látogatott volt, így nem csoda, hogy újabb rekordnak örülhettek a szervezők.

 

 

Az esemény főszervezője, Tarsoly József (lenti képünkön) szerint az Egri Bikavér Ünnep egy kiemelten fontos eseménnyé nőtte ki magát a borvidék, a város, de az egész régió életében. Az egri hegybíró úgy látja: az, hogy a fesztivál minden korábbi látogatószámot felülmúlt, annak is köszönhető, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai is kivételes munkát végeztek az elmúlt időszakban. Ezt bizonyítja a számos hazai és nemzetközi borversenyen elért siker is, amely nem maradhat el pozitív hatás nélkül, hiszen a szakma és a borkedvelők már minden egri eredményre odafigyelnek. Az ehhez méltó minőséget és szellemiséget szeretné a továbbiakban is követni az Egri Bikavér Ünnep, amely szinte kihagyhatatlan eseménnyé vált a városban, a környéken és az ország számos pontján élő borkedvelők számára is.

 

 

Díjátadók, teltházas koncertek

 

Mint ahogy a korábbi években, így idén is számos elismerést és díjat adtak át a XIX. Egri Bikavér Ünnepen. Így a fesztiválon derült ki, hogy Dula Áron lett a 2014. Év Szőlőtermelője, Demeter Csaba az Év Bortermelője, míg a Fekete Ló Fogadó vezetője, Nagyfejeő András az Év Borgasztronómusa.

 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt zsűri – egy tavaly kötött hosszabb távú megállapodás értelmében – ebben az évben is kiválasztotta a fesztivál legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett a Juhász Testvérek 2011-es Egri Bikavér Selection bora és a hozzá kínált étel lett (vörösboros marhapofa, burgonya gratinnal, pirított gyökérzöldségekkel), amelyet az Imola Hotel Platán Szálloda szakácsai készítettek. A szakmai zsűri tagjai ismét megjegyezték, hogy remek ételekkel találkoztak a fesztiválon: a kínálatra jellemző volt a kreativitás, a változatos tálalás és a borokkal való harmónia is.

 

 

Külön megtiszteltetés a város és a fesztivál számára, hogy ebben az évben ismét Egerbe érkezett a Balassi-kard borseregszemle, amelyen az Egri Csillag borok közül választották ki a legjobbat. A XI. alkalommal megrendezett Balassi-kard borseregszemle borfajtáról borfajtára, borvidékről borvidékre vándorol. Az esemény 2006-ban már járt Egerben: akkor az Egri Bikavérek versenyeztek és Dula Bencéé lett a Balassi-kard. Most az Egri Csillagok vetélkedtek a Balassi Kard Egri Csillag címért, a seregszemlének a XIX. Egri Bikavér Ünnep adott otthont. A bortestület – Tarsoly József hegybíró elnökletével – vakkóstolás után úgy döntött, hogy Thummerer Vilmos 2013-as Egri Csillaga kapja idén a Balassi-kardot. Az eredményt Molnár Pál újságíró, a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj alapítója jelentette be az Egri Bikavér Ünnep főszínpadán. A bajnokbor alkotója, Thummerer Vilmos úgy értékelt: örül, hogy ezt a különleges borversenyt megnyerte, és közölte, ezzel a borral a közelmúltban Franciaországban is rangos elismerést vívott ki borászata.

 

A koncerteknek otthont adó Egri Bikavér és Egri Csillag Színpad kínálata a korábbi évekénél is jobban kiegészítette egymást: a nagyszínpadnál több olyan koncert is volt, amelyen teljesen megtelt a szökőkút környéke, és a Zenepavilonnál felállított pódium is számos olyan zenei produkciót kínált, amelyre rengetegen érkeztek.

 

 

Jótékonykodás és nagyszabású tervek a jubileumra

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezői idén úgy döntöttek, hogy ettől az évtől kezdve mindig befogadnak egy helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával, közösségi kezdeményezéseivel olyan célt szolgál, amelyért érdemes összefogniuk a borünnepre kilátogatóknak is. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület volt a fesztivál vendége, a szervezet önkéntesei péntektől vasárnapig kint voltak az Érsekkertben olyan kutyákkal, amelyeket akár örökbe is fogadhattak az állatbarát fesztiválozók, illetve pénzadománnyal is segíthetett az Egri Bikavér Ünnep közönsége.

 

 

Jövőre már a XX. Egri Bikavér Ünnep következik július második hétvégéjén. A tervek szerint a fesztivál szervezői – a jubileumnak megfelelően – minden eddiginél szélesebb zenei és programkínálattal szeretnének kedveskedni az Érsekkertbe kilátogatóknak, akiknek továbbra is az Egri borvidék legjobb nedűi és a környék legjobb éttermeinek ételei jelenthetik majd a garantált borgasztronómiai élményt. De mindenekelőtt nagy-nagy köszönet az idei rendezvényre kilátogatóknak, a fesztivál összes támogatójának, a borászoknak illetve az éttermeknek, a borünnep megvalósításában segédkezőknek és az egész városnak. A szervezők bíznak abban, hogy a fejlődés nem marad el, és jövőre még a tizenkilencediknél is sikeresebb Egri Bikavér Ünneppel öregbítik az egri bor, a helyi termelők és a város hírnevét.

 

 

A fotókat Merényi Zita és Serfőző Péter készítette.

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com