HU EN

Jótékonykodjunk együtt az Egri Bikavér Ünnepen!

Ettől az évtől a szervezők minden alkalommal felkarolnak majd egy egri érdekeltségű civil szervezetet. Idén a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesületet a Bikavér Ünnepre ellátogatók is támogathatják.

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezői ettől az évtől kezdve minden fesztiválra befogadnak egy olyan helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával, közösségi kezdeményezéseivel olyan célt szolgál, amelyért érdemes összefognia a Bikavér Ünnepre kilátogatóknak is. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesület önkéntesei péntektől vasárnapig délutántól kora estig kint lesznek az Érsekkertben olyan kutyusokkal, amelyeket akár örökbe is fogadhatnak majd a látogatók. Aki tud, pénzadománnyal is segíthet majd a Vidám Mancsoknak, amelyeket a pénztáraknál kihelyezett perselyekbe lehet majd bedobni. A fesztivál szellemiségére mindig is a nyitottság volt jellemző, így azt gondoltuk, ideje a társadalmi felelősségvállalásban is egy szinttel feljebb lépniük. Abban bízunk, hogy így minden évben tudunk majd segíteni egy olyan szervezeteknek, amelyek tagjai a saját idejüket, energiájukat és sokszor a pénzüket is egy nemes és jótékony célért „áldozzák fel". 

 


A Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület már több mint 7 éve segíti a balesetet szenvedett, sérült, életveszélyben lévő, állatkínzáson átesett állatokat. Biztosak vagyunk benne, hogy minden segítség jó helyre kerül.

 

 

A Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület bemutatása: 


Az egyesület 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a balesetet szenvedett, sérült, életveszélyben lévő, állatkínzáson átesett állatokon segítsen. Számukra biztonságos átmeneti otthont biztosítsanak mindaddig, míg a hatósági vizsgálat lezárul, illetve addig, amíg ezeknek az állatoknak felelős gazdát nem tudnak találni. 2013-ban együttműködési szerződést kötöttek a Heves város Ebrendészeti telepét működtető vállalkozóval; ezeken a telepeken a befogott vagy leadott kutyák a 14 napos karantén idejük letöltése után altatásra kerülnek, de az együttműködésnek köszönhetően 2 éve ezen a telepen egészséges állat nem lett altatva. Őket az egyesület minden esetben átvette, orvosilag, kozmetikailag elláttatta, és számukra felelős gazdát próbál találni. Az állatvédők 2 éve egy 1700 négyzetméteres önkormányzati bérleményen az egyesületnek juttatott SZJA 1 százalékból és a tagok saját anyagi forrásának ráfordításával egy könnyűszerkezetes kennelsort építettek. Itt tudják elhelyezni és ellátni azokat a kutyákat, akik az egyesület gondozásába bekerülnek. Ezen kívül több olyan önkéntese is van a Vidám Mancsoknak, aki saját otthonában vállalja azon állatok gondozását, akiknek a szocializációja folyamatban van, illetve olyan sérülésen estek át, hogy számukra a csoportos kenneles tartás visszavetné a lelki fejlődésüket.


A tavalyi évben csak a hevesi gyepmesteri telepről 87 kutya életét mentették meg, és rajtuk kívül ellátásra kerültek még olyan kutyusok, akik a közterületeken kóboroltak, illetve vemhesen, kölykökkel, sérülten, kölyökként vagy idősen lettek kitéve az út szélére, vagy fához, oszlophoz kikötve várták megmentőjüket. Vettek át az autópálya-mérnökségtől is több kutyust, akik a közbiztonságot veszélyeztették riadt viselkedésükkel. Az évek alatt több olyan kutyát és haszonállatot látott el az egyesület, akik állatkínzás gyanújával, hatósági lefoglalás után kerültek a gondozásukba. Minden esetben a hatósági lefoglalást vizsgálat követi, amely a bírósági vizsgálattal zárul. Sajnos a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy a felelőtlen állatkínzást elkövetett egyént a tettének arányában büntessék. Az egyesület működése alatt a legmagasabb büntetést a füzesabonyi bíróság hozta meg, a gazdát 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották azért, mert halálra éheztette a növendék, fajtatiszta németjuhász kutyáját.


Az egyesületnél csak és kizárólag – felnőtt és diák – önkéntesek végzik a vállalt munkát. Napi szinten kb. 50-55 kutya és kb. 10 cica ellátásáért felelnek. Az egyesület az SZJA 1 százalékból és adományokból vásárolja meg az állatok számára a napi élelmet és fizeti ki az orvosi ellátást. Minden kutya oltva, egyedi azonosítóval, féregtelenítve, bolhátlanítva, kozmetikázva, egészségesen szocializálva – többségük már ivartalanítva – várja a gazdik jelentkezését. A felmerülő további költségeket – mint például a telefon, a benzin, az állat utaztatása és kísérete más városba kiajándékozáskor, illetve az orvosi ellátás, könyvelői költség, tisztítószerek – az egyesület tagjai mind saját zsebből finanszírozzák.


Az egyesületnél középiskolások számára lehetőség van az 50 órás önkéntes munka elvégzésére is. Idén a főiskolások egy programmal csatlakoztak az egyesület napi munkájához: külföldi hallgatók vállalták a kutyusok sétáltatását, a velük való játékos foglalkozást. Az egyesületet több rendezvényre, iskolai óvodai programokra hívják meg. Ennek azért is örülnek, mert a felelős állattartásra fel tudják hívni azon érdeklődők figyelmét, akik megtisztelik figyelmükkel a jelenlétüket. Az egyesület tavalyi évben 1. 200. 000 Ft SZJA 1 százalékot kapott. Ezen felül állampolgároktól pénzbeli és tárgyi adományok is érkeztek hozzájuk. Összesen közel 2.000. 000 Ft összegből gazdálkodik az egyesület, de az orvosi ellátás és élelmezés kifizetése már meghaladta ezt az összeget, ilyenkor az önkéntesek saját anyagi ráfordítással próbálják megoldani az állatok további ellátását. Nagy segítséget jelent számukra minden olyan rendezvény, ahol be tudják mutatni a munkásságukat, mentett állataik egy részét meg tudják ismertetni a jelenlévőkkel, hiszen ez megnöveli a gazdisodás esélyét. Ezeken a rendezvényeken adományokat is gyűjtenek, illetve csatlakozni tudnak hozzájuk olyan önkéntesek, akik az állatokat szeretik, és napi életüket munkájukkal meg tudják szépíteni.

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com