HU EN

Csütörtökön kezdődik, amire egész évben vártunk

Harmincnál is több borászat majdnem százhúsz bora és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XIX. Egri Bikavér Ünnepen.

 

Egerben az Érsekkert kivételes adottságú környezetében ebben az évben is igazi borgasztronómiai élményben lehet részük a négy napon át tartó Egri Bikavér Ünnepre kilátogatóknak: az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata 119 féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé borral készül, a minőségi nedűkhöz pedig éttermek kínálnak egyedi fogásokat.


A fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján először Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke köszöntötte az újságírókat, kiemelte: az Egri Bikavér Ünnep a borvidék és a város legjelentősebb, de országos viszonylatban is kiemelkedőnek számító boros rendezvénye. Felidézte: az egri borászok a világ legjelentősebb borversenyén, Bordeaux-ban idén is kiemelkedően szerepeltek, 31 éremmel tértek haza.

 

Rázsi Botond egri alpolgármester hosszasan méltatta a rendezvényt hangsúlyozva: a bikavér a várral együtt határozza meg azt, hogy miről szól Eger. Ő is méltatta a fesztivált és elmondta, hogy a város a tavaszi Egri Csillag Fesztivált 2 millió, a Bikavér Ünnepet pedig 4 millió forinttal támogatja.

 

 

A sajtótájékoztatón Tarsoly József hegybíró, az Egri Bikavér Ünnep főszervezője hangsúlyozta: a rendezvény immáron ötödik éve a páratlan hangulatú Érsekkertben kap helyet, a korábbi helyszínváltás nem csupán a miliő miatt bizonyult jó döntésnek, hanem azért is, mert a több tízezer ember nem férne el a megújított Dobó- és a környező néhány kisebb téren, ahol egyébként eddig még nem valósult meg nagyobb boros rendezvény. A hegybíró kiemelte, hogy – mint ahogy a korábbi években – most is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a színes programkavalkádban minden korosztály számára garantált a felhőtlen kikapcsolódás.

 

Változatos stílus és sztárfellépők a nagyszínpadon

 

A zenei kínálatról Tarsoly József elmondta: ebben az évben is a műfaji sokszínűségre törekedtek, így a XIX. Egri Bikavér Ünnepen koncertezik többek között az Intim Torna Illegál, a Benkó Dixieland Band és az egri Utcazenészek Versenye győztese, a Band of Streets. De egy különleges swing és boogie show-val készül Majsai Gábor, illetve Gonda Lászlóék kíséretében fellép majd a Három Díva nevű formáció Bangó Margittal, Rácz Katival és Szulák Andreával.


A Zenepavilonnál az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak a bikavéres, csillagos nyári estéken. Négy napon át számos fellépő váltja egymást, itt lesz sok más mellett Antonia Vai, Szeder, a Zanzinger és a Gustave Tiger is, pénteken pedig – ahogy a korábbi években is – a Popméter csapat vendégei állnak a közönség elé. Idén is van külföldi vendége az Egri Csillag Színpadnak, hisz pénteken fellép a Lime Crush nevű bécsi banda – közölte Törőcsik Gábor, a színpad programszervezője. A Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál a gyermekek idén is kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, és az esti fényfestés is sokat dobhat majd az egyébként roppant hangulatos Egri Csillag Színpad környezetén.

Idén is mesterszakácsok zsűrizik az Egri Bikavér Ünnep ételeit

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezője és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) tavaly egy hosszabb távú megállapodást kötött, amely egyik fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. Idén Barabás Zoltán, az MNGSZ alelnöke, Schnitta Sámuel-díjas éttermi mester; Járcsics Emil, az MNGSZ Miskolci régiójának elnöke, Venesz József-díjas mesterszakács és Vantal Gábor, az MNGSZ éttermi Mesterbizottságának elnöke bírálja majd a fogásokat. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont lesz, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján, este hét órakor kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is, és ekkor lesz a Balassi-kard borseregszemle eredményhirdetése is.

 

Külön öröm és megtiszteltetés a város és a fesztivál számára, hogy ismét Egerbe érkezik a Balassi-kard borseregszemle, amelyen az Egri Csillag borok közül választják ki a legjobbat. A már XI. alkalommal megrendezett Balassi-kard borseregszemle a férfias fajták versenye borfajtáról borfajtára, borvidékről borvidékre vándorol. Az esemény 2006-ban már járt Egerben: akkor az Egri Bikavérek versenyeztek és Dula Bencéé lett a Balassi-kard. Most az Egri Csillagok vetélkednek a Balassi Kard Egri Csillag címért, a seregszemlének a XIX. Egri Bikavér Ünnep ad otthont.


A borseregszemle a Molnár Pál újságíró által alapított nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódik. Jövőre a huszadik alkalommal adják át Bálint napján a Gellért szállóban az elismerést egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak, aki négy évig Egerben élt. Ezt a jubileumi alkalmat színezi majd borajándékként a bajnok Egri Csillag.

 

Már megszokhattuk, hogy az Egri Bikavér Ünnepeken kiemelt szerepet kap a táncos hagyományápolás és a helyi fiatal tálentumok bemutatása. Ez idén sem lesz másként, ebben az évben két tehetséges egri műhely fiataljai lépnek majd fel a nagyszínpadon. A nemrég alakult Csillagszeműek Egri Tagozata és a már jelentős szakmai elismeréseket bezsebelő Pódium Tánc- és Balettiskola műsora pénteken délután öt órától lesz látható a nagyszínpadon.

 

 

Veterán járművek és traktorok felvonulása

 

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül néhány a fesztivál területén is megtekinthető lesz. Ezen felül számos kísérőprogramot kínálunk minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, és az Érsekkertben található nagy és modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek, akik a rendezvény ideje alatt minden nap öt órától az Egri Csillag Színpad mellett kreatív gyerekprogramokon is részt vehetnek.


Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén július 11-én (szombaton) délután négy órától az Egri Városi SI bokszolóit is láthatjuk majd az U21-es felnőtt korosztályos magyar kupa összecsapásain. Az Érsekkertben felállított szorító mellett számos mérkőzésen a finom borok és ételek kóstolása előtt vagy közben szurkolhatunk az egrieknek.

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezői ettől az évtől kezdve minden fesztiválra befogadnak egy olyan helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával, közösségi kezdeményezéseivel olyan célt szolgál, amelyért érdemes összefognia a Bikavér Ünnepre kilátogatóknak is. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesület önkéntesei péntektől vasárnapig délutántól kora estig kint lesznek az Érsekkertben olyan kutyusokkal, amelyeket akár örökbe is fogadhatnak majd a látogatók. Aki tud, pénzadománnyal is segíthet majd a Vidám Mancsoknak, amelyeket a pénztáraknál kihelyezett perselyekbe lehet majd bedobni. Tarsoly József hegybíró az új kezdeményezéssel kapcsolatban megjegyezte: a fesztivál szellemiségére mindig is a nyitottság volt jellemző, így azt gondolták, ideje a társadalmi felelősségvállalásban is egy szinttel feljebb lépniük. A főszervező abban bízik, hogy így minden évben tudnak majd segíteni egy olyan szervezeteknek, amelyek tagjai a saját idejüket, energiájukat és sokszor a pénzüket is egy nemes és jótékony célért „áldozzák fel".

 

 

Az első támogatott Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a balesetet szenvedett, sérült, életveszélyben lévő, állatkínzáson átesett állatokon segítsen. Számukra biztonságos átmeneti otthont nyújtanak mindaddig, míg a hatósági vizsgálat le nem zárul, illetve addig, amíg ezeknek az állatoknak felelős gazdát tudnak találni. A bajba jutott állatok orvosi ellátása és élelmezése olykor már meghaladja az egyesület anyagi lehetőségeit, ilyenkor az önkéntesek saját zsebből állják a felmerülő költségeket. Nagy segítséget jelent számukra minden olyan rendezvény, ahol be tudják mutatni a munkásságukat, mentett állataik egy részét meg tudják ismertetni a jelenlévőkkel, hiszen ez megnöveli a gazdára találás esélyét. Ezeken a rendezvényeken adományokat is tudnak gyűjteni, illetve csatlakozni tudnak hozzájuk olyan önkéntesek, akik az állatokat szeretik, és napi életüket munkájukkal meg tudják szépíteni. „Reméljük, hogy ebben egy kicsit az Egri Bikavér Ünnepen is tudunk nekik segíteni, és bízunk abban, hogy az ide látogatóknak is lesz lehetőségük támogatni az egyesületet" – emelte ki Tarsoly József.

 

Idén is lesz véradás

 

Természetesen a korábbi éveknek megfelelően idén is lesz véradás: a rendezvény pénteki és szombati napján 16.00 és 21.00 óra között. Pénteken az Excalibur étterem első emeletén, szombaton pedig az Érsekkert Klapka utcai bejáratához várják a „Bikavéradókat". Természetesen személyi igazolványát senki se hagyja otthon! A segítséget a véradást követően egy pohár Egri bikavérrel, vagy Rozé borral köszönik meg.

 

Tarsoly József (képünkön lent) főszervező a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál egész területén, eben az évben is biztosítják a wifi-elérést, és a város egyik legnagyobb médiuma, az FM 7 rádió élőben jelentkezik majd az Egri Bikavér Ünnepről.

 

 

Még lehet jelentkezni (július 5-ig) a „Fotózz Bikavért" c. pályázatra olyan fotókkal, amelyek minőségi módon ábrázolják vagy mutatják be egyedi látásmóddal a borvidék legismertebb nedűjét. Már eddig is rengeteg fotó érkezett, de még érdemes pályázni, hiszen mi más lenne a nyeremény, mint több értékes, természetesen egri borokat tartalmazó ajándék.

 

A fesztivál beharangozó videója:

 

 

 

Fotók: Serfőző Péter

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com