HU EN

A legjobb fesztivál a legjobb egri boroknak

Lenne néhány érvünk amellett, hogy miért érdemes ellátogatni idén is az Egri Bikavér Ünnepre: a legjobb borok, kiváló ételek, ingyenes koncertek és kísérőprogramok, elragadó helyszín. Mi kell még?

 

1. Vörös, fehér és rozé

 

 

Mi más lehetne az első, mint az egri borok. Az Egri Bikavér Ünnep egyik legfontosabb célja, hogy az Egri borvidék borászait megismertesse és közelebb hozza a látogatókhoz. A borvidék legjobb pincészetei évről-évre ott vannak az Egri Bikavér Ünnepen, ahová – mindannyiunk szerencséjére – elhozzák legjobb nedűiket. Nem csupán az Egri Bikavérek, de az Egri Csillagok és rozék is ott lesznek a borgasztronómiai fesztiválon.

 

2. A legjobbakat kóstolhatjuk

 

Az egri bor menő! A borvidék borászai az utóbbi hónapokban is sorra nyerték a hazai és nemzetközi elismeréseket. Elég, ha csak azt említjük, hogy minden idők legjobb eredményét érték el az Egri borvidék borászai az idén 39. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen: 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel térhettek haza. Természetesen az Egri Bikavér Ünnepen mindenki megkóstolhatja a díjazott borok többségét.

 

3. Kiváló borokhoz remek ételek

 

 

Az Egri Bikavér Ünnep régi és közkedvelt hagyománya, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel – igazi borgasztronómiai gála.

 

4. Zöld környezet a belváros szívében

 

 

Az Egri Bikavér Ünnepet korábban a Dobó téren rendezték meg, amely a rengeteg érdeklődő miatt szűkös lett. Így a fesztivál átkerült a belváros legnagyobb zöld területére, az Érsekkertbe. Borozgatás a hatalmas gesztenyefák alatt vagy a kis tó mellett, koncertek a Zenepavilonnál és a szökőkútnál – a helyszínváltás bevált, a hatalmas park – különösen az éjszakai fényekkel – hangulata magával ragadó.

 

5. Ingyenesen látogatható koncertek két színpadon

 

 

Az Egri Bikavér Színpadon a szélesebb közönség számára is ismert fellépők és a fesztivál fő programjai lesznek láthatók. Itt idén többek között fellép az Intim Torna Illegál és a Benkó Dixieland Band, de érdemes lesz ellátogatni a Zenepavilonnál található Egri Csillag Színpadhoz is, ahol egri dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszanak a bikavéres, csillagos nyári estéken. Akik pedig még buliznának egyet a koncertek után, azok az érsekkerti tó melletti diszkó sátorban rophatják hajnal egyig.

 

6. Programok az egész családnak

 

 

Számos kísérőprogram vár minden korosztályra: egyebek közt lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, régi járművek és magyar gyártású motorkerékpárok kiállítása is. Az Érsekkertben található nagy és modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek, akik a rendezvény ideje alatt minden nap öt órától az Egri Csillag Színpad mellett kreatív gyerekprogramokon vehetnek részt.

 

7. Nem csak szántanak és permeteznek

 

 

Igazi kuriózum a traktoros gyorsulási- és szépségverseny, amelyet a város egyik legforgalmasabb útján rendeznek évek óta az Egri Bikavér Ünnep szombati napján. A program során az egri borászok a szüreti ünnepségek világháború előtti hagyományát élesztik újra, amikor a hevesi megyeszékhely gazdái feldíszített ökrös szekereiken vonultak végig a városon az ország minden tájáról érkező közönség és az elöljárók díszes serege előtt. A borászok és a termelők díszes traktoraikkal három órakor indulnak el a Szépasszonyvölgyből, majd a felvonulás után a Gárdonyi Géza Színház Deák Ferenc utcai szakaszán kezdetét veszi a gyorsulási verseny.

 

8. Egy ideális hely a találkozásokhoz

 

Az Egri Bikavér Ünnep az évek során találkozási ponttá is vált: baráti társaságok, egymást rég nem látott ismerősök jönnek össze az Érsekkertben, hogy a finom egri borok és ételek társaságában nosztalgiázzanak.

 

9. Romantika

 

 

Az Érsekkert gesztenyefái alatt, a szökőkút mellett, vagy az éjszakai fényeket visszatükröző tó partján egy-egy pohár bor társaságában romantikázhatnak a párok.

 

10. Eger egy menő hely nappal is

 

A 4 napos fesztivál ideje alatt a messzebbről érkezőknek érdemes felfedezni Eger nevezetességeit is: az egri várat, a Minaretet és a közelében található Beatles-múzeumot, a Dobó teret, a hangulatos kis utcákat. De nem kell messzire menniük azoknak sem, akik kipróbálnák a híres egri termálvizet, ugyanis az Érsekkert szomszédságában található a strand- és termálfürdő.

 

+1. Az ingyenes és teljes WIFI- lefedettséggel nem pörög az adatforgalom, miközben már rögtön posztolhatjuk a legjobb fotókat. Akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalára: IDE.

 

 

A fotókat Berán Dániel készítette a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com